keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Harjoittelu ja oppiminenSainpas lukea tuttuni kirjoittaman esseen molempia kiinnostavasta aiheesta, nimittäin; (剣道);  kendo-miekkailusta ja sen harjoittelusta. Koen toisten ajatukset harjoittelusta kiintoisiksi välineiksi luodata omia kokemuksiani kendoharjoittelusta. Ja on myös mukava huomata että muutkin näkevät vaivaa saostaakseen ajatuksiaan.Omiinkin ajatelmiinsa on hyvä aika ajoin palata. Usein ne myöhemmin tuntuvat lapsekkailta ja kärkeviltä. Sehän on tietysti iloinen asia. Tällöinhän jotain kultivointia on kirjoittajassa tapahtunut. Japanilainen termi; (稽古); keiko, on silloin ainakin ajoittain toiminut ideansa mukaan.

Vaikka yhteiset tai samankaltaiset kokemukset eivät yhdistä, helpottavat ne yksilöiden kanssakäymistä. Vertaan perhe elämään ja sukulaisten piiriin. Etäisyys ja toiseus kasvaa koska asioita ei enää koeta yhdessä. Vanhan ystävän tapaaminen epämääräisen ajan jälkeen on helppoa jos yhdessä koetut kokemukset ovat olleet merkittäviä molemmille. Hyvänpäiväntutut saattavat tuntua ”saippuamaisilta” koska merkittävää yhdessä kokemista ei ole aidosti ollutkaan. 

Harjoittelu on tien kulkemista, se tarkoittaa kokemusten keräämistä ja tietoista opiskelua. Kendossa kaikki harjoittelevat, aloittelijat edistyneemmät, opettajat ja mestarit. Samaten harjoittelua ei ole mielekästä lopettaa kun jotain on saavutettu. Se olisi kuin äyskäröinnin lopettamista vuotavassa veneessä.  Niin kuin olisi mielekästä palata saarelle jolta on jo lähtenyt?

 Jari Nevalainen vastaa mielestäni hienosti Turku Aikikain Nakaima lehdessä kysymykseen japanilaisen miekkalajin; (居合道);  iaidon, harjoittelussa tärkeistä seikoista: 

Tärkein kaikista on kuitenkin halu oppia ja sen taustalla oleva halu muuttua. Tämä halu on oltava todellista ja rehellistä jotta sen tuottama veto tuo todellisen liikkeen eteenpäin ja sitä myötä kasvun ihmisenä ja harjoittelijana. Kaikki harjoittelevat ja sitä kautta kasvavat. Ilman oppimista ei liikettä tapahdu mutta kun oppimista on tärkeää että niin tekninen osaaminen kuin ihmisenä olemisen osaaminen karttuu.” 

HY:n Fysiikan laitoksen lehtori Szabolcs Galambosi:

Opettaminen ainoastaan mahdollistaa oppimisen, sitä ei voi ulkoistaa, opiskelijan on pakko tehdä oppiminen itse.”

Japanilainen termi; (); do, michi,  kuvastaa elämän kestävää opiskelua.  Michi pitää sisällään ajatukset, ettei yksilö ole koskaan valmis, mutta toisaalta että yksilön ei ole koskaan liian myöhäistä harjoitella ja oppia lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti